Valikko

Etusivu >> Artikkelit >> Unessakävelyllä valvontayhteiskuntaan? - Kymmenen trendiä jotka meidän on tunnettava

Unessakävelyllä valvontayhteiskuntaan? - Kymmenen trendiä jotka meidän on tunnettavaTekijät

Kai Ekholm, Päivikki Karhula

Lataa artikkeli [PDF] tästäViime vuodet ovat olleet sananvapauden historiallista murrosaikaa, joka on jättänyt pysyvän jäljen mediaan, viestintään, poliittiseen historiaan ja kansalaisaktivismiin.

Vaikka Arabikevät toi ilahduttavia merkkejä muutoksen tuulista ja sananvapauden laajenemisesta, kansainvälinen tilanne on edelleen synkkä.

Joka neljäs maailman kansalainen elää sensuurin olosuhteissa. Internet-sensuuri ja tietovalvonta on hyväksytty maailmanlaajuisesti. Valvonnan periaatteita ja lähtökohtia ei enää aseteta kyseenalaiseksi, eikä niille enää haeta oikeutusta. Yhä useammin tyydytään pohtimaan, miten ja mitä voidaan valvoa. Internetin kehityksen seuraava vaihe, ubiikkiyhteiskunta, uhkaa tuoda laajennetun ja reaaliaikaisen tietovalvonnan kaikkialle arkiseen ympäristöön.

Kansalliskirjaston johtaja ja FAIFE:n puheenjohtaja Kai Ekholm ja tutkija Päivikki Karhula ovat tutkineet sananvapauden ja sensuurin trendejä tuoreessa tutkimushankkeessa.

Johdanto ja seuraavat artikkelit ovat syntyneet osana suomalaista tutkimushanketta Sananvapaus ja sensuuri verkkoaikana professori Kai Ekholmin johdolla. Hanketta on tukenut Helsingin Sanomain Säätiö.

Osoitamme sydämelliset kiitokset Helsingin Sanomain Säätiölle, joka on tukenut tutkimushankettamme. Kansainvälisten tutkijoiden kirjoittamat artikkelit antavat kuvan hankkeen tuloksista kesään 2012 mennessä. Artikkeleissa käsitellään internet-sensuurin historiaa ja sen kehityssuuntia sekä tarjotaan maakohtaisia tilannekuvauksia. Hanke jatkaa edelleen tutkimusta aiheeseen liittyvistä teemoista.

Helsinki, heinäkuussa 2012
Kai Ekholm, Päivikki Karhula