Valikko

Unessakävelyllä valvontayhteiskuntaan? - Kymmenen trendiä jotka meidän on tunnettava9. Valvonnan rooli siirtyy välittäjille

Kehityksen suunta osoittaa, että hallitukset ovat lisääntyvässä määrin painostaneet internetin välittäjiä ottamaan valvojan roolin. Ne on velvoitettu tutkimaan, seuraamaan ja rankaisemaan käyttäjiä. Käyttäjiä seurataan ja heidän toimiaan verkossa tallennetaan, heidän pääsyään rajoitetaan ja estetään ja heitä rangaistaan. Välittäjät ovat varuillaan omasta puolestaan, koska ovat laillisesti vastuussa käyttäjien toimista. Kehityssuuntaus on näkyvillä Euroopassa ja USA:ssa. (EDRI 2011)

Tekijänoikeuslainsäädäntö on nostanut esiin muitakin tiedonvapauden rajoituksia. Viime vuosina esitetyt ehdotukset pitävät sisällään sellaisten valvontamekanismien toteuttamisen, joilla jäljitetään lisensoitujen materiaalien laittomat kappaleet. Velvoitteita tällaisiin käytäntöihin ovat luoneet esimerkiksi ACTA-sopimus, brittiläinen Digital Economy Act ja ranskalainen Hadopi -laki (ACTA, Digital Economy Act, EDRI 2011, Hadopi Law). Huolestuttavinta näissä järjestelyissä on, että ne luovat käytäntöjä, joilla seurataan kaikkien käyttäjien tietoja tekijänoikeuskysymyksen varjolla yksityisyyden rajat ohittaen. Jos nämä käytännöt jäävät pysyviksi, ne voivat synnyttää kontrollin rakenteita, joita voidaan myöhemmin käyttää muihin tarkoituksiin. Näin tietovalvonnan ja sensuurin alaa jälleen kerran laajennetaan.

Tekijänoikeuslainsäädäntöön liittyvät toimenpiteet ja kansainväliset sopimukset ovat asettaneet uusia valvontavelvoitteita verkkotiedon välittäjille. Nämä järjestelyt voivat myös velvoittaa sellaisia toimijoita kuten hotellit, kahvilat, yliopistot ja kirjastot ottamaan vastuun lisensoimattoman materiaalin käytön valvonnasta. (Hamilton & Moon 2012)

Myös tekijänoikeusloukkauksista annetut rangaistukset ovat koventuneet. Esimerkiksi Digital Economy -laki Iso-Britanniassa ja Hadopi-laki Ranskassa soveltavat niin sanottua "kolmen iskun" periaatetta (Digital Economy Act, Hadopi Law). Jos nuori perheenjäsen rikkoo lakia kolmesti, pääsy internetiin voidaan evätä koko perheeltä. Jos kirjasto rikkoo lakia kolme kertaa, sen internet-yhteys voidaan katkaista.

Kansalaisjärjestöt ja välittäjäorganisaatiot, kuten kirjastot, ovat nousseet vastarintaan vastustaakseen viimeaikaisia päätöksiä tarkkailla ja valvoa kansalaisten tiedonkäyttöä (esim. osana Digital Economy Act -säädöstä Iso-Britanniassa ja ACTA-sopimuksen yhteydessä) (Du Preez 2011, IFLA 2011, IFLA & EBLIDA 2012).