Sananvapaus sosiaalisessa mediassa 2019

Sananvapaus. Joku sanoo voivansa sanoa mitä tahansa tai kirjoittaa mistä tahansa, eikä kukaan voi puuttua asiaan?

Tosiasiassa sananvapaudellakin on rajansa ja mitä tahansa ei voi sanoa eikä kirjoittaa. Sananvapaudella on aina ollut vahva jalansija länsimaisissa demokratioissa kuten Suomessa. Internetin aikakaudella sananvapaus sosiaalisessa mediassa on kuitenkin hieman eri asia kuin se, jos joku lausuu mielipiteensä torikahvilassa muutaman ihmisen kuullen.

Sananvapaus ja sosiaalinen media

Sosiaalinen media on tehokas kanava tiedonvälitykseen. Sosialisessa mediassa julkaistu viesti voi joissakin tapauksissa levitä miljoonien ihmisten tietoisuuteen. Juuri tämä tekijä erottaa sananvapauden sosiaalisessa mediassa ja sananvapauden ”torikahvilassa”.

Yksityishenkilö voi kirjoittaa omalle Facebook-sivulle tai Twitter-tilille hyvinkin vapaasti sananvapauden rajoituksien puitteissa. Facebookissa yksityishenkilöllä seuraajia ei ole yleensä kovin paljon ja seuraajat ovat yleensä julkaisijan tuttuja. Ketään ei saa kuitenkaan loukata tai syrjiä.

Joskus omille vain omille Facebook kavereille tarkoitetut viestit alkavat kuitenkin leviämään paljon suuremmalle yleisölle kun ihmiset jakavat viestejä eteenpäin omille Facebook-kavereilleen ja nämä taas heidän kavereilleen ja niin edelleen.

Yle uutiset kirjoittaa sananvapaudesta netissä ja sosiaalisessa mediassa:

Sananvapaus tarkoittaa, että jokaisella on oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Sananvapauden turvin ei saa kuitenkaan sanoa, tai viittoa, mitä tahansa. Rikosilmoituksen voi tehdä joko rikoksen uhri itse. Joissakin tilanteissa ilmoituksen voi tehdä myös sivullinen.

Yle uutiset

Sananvapaus on perusoikeus

Sananvapautta pidetään Suomessa kansalaisten perusoikeutena. Ihmisillä on oltava oikeus ilmaista itseään ja kommunikoida muiden ihmisten kanssa. Vapaa tiedonvälitys ja vapaa keskustelu ovat demokratian kivijalka.

Sananvapauden rajoitukset

Sananvapaus ei ole pelkkää vapautta, vaan siihen liittyy myös velvollisuuksia ja vastuuta. Sananvapauden nojalla ei ole laillista edistää rikollisuutta, mustamaalata toisten ihmisten mainetta tai paljastaa luottamuksellista tietoa.

sananvapaus
Yllä olevassa kuvassa on kolme esimerkkiä liittye sananvapauden rajoituksiin. Vihreä teksti on ok, keltainen on siinä rajoilla ja punaisessa ylitetään jo sananvapauden raja.

Miten sosiaalisessa mediassa sitten kannattaa kirjoittaa?

Kuulun blogissa on erinomainen artikkeli, jossa kerrotaan millainen somejulkaisujen kirjoitusasu tulisi olla. Muista, että kaikki mitä nettiin kirjoitat voi pysyä siellä ikuisesti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *