Valikko

Etusivu >> Pedagogiikka >> Kirjoita

KIRJOITA

Tämän osion tehtävät ohjaavat käsittelemään sananvapauden teemoja kirjoittamalla. Mukana on niin ylioppilaskokeessa tarvittavia tekstilajeja kuin fiktiotakin. Kirjoittamista sisältyy myös muiden osioiden tehtäviin.

ESSEETEHTÄVIÄ

Tutustukaa vanhoihin ylioppilastehtäviin Ylen Abitreenien sivuilla. Poimikaa kaikki sananvapautta, lehdistöä ja mediaa käsittelevät aiheet. Jakakaa tehtävänannot keskenänne ja kirjoittakaa essee. Arvioikaa sen jälkeen toistenne esseet YTL:n sivuilta löytyvän esseekokeen piirretaulukon avulla.

TEKSTITAIDON TEHTÄVIÄ

 1. Hae Ylen Abitreenien sivuilta kevään 2011 tekstitaidon ylioppilaskoe. Valitse kolme sen tehtävistä. Vaihda sen jälkeen vastaukset parisi kanssa. Arvioikaa toistenne suoritukset YTL:n sivuilta löytyvän tekstitaidon kokeen piirretaulukon avulla.
 2. Lue Eve Hietamiehen artikkeli Pimeyden ytimessä Apu-lehden sivuilta.
 3. Vastaa yhteen seuraavista?
  • Mikä on kirjoittajan tavoite ja miten hän tuo sen esille?
  • Miten moniäänisyys toteutuu artikkelissa?
  • Miten kirjoittaja havainnollistaa sanottavaansa?
 4. Lue Jarkko Sipilän ja Susanna Reinbothin pääkirjoitus Rikoksen tekeminen ei ole yksityiselämää Helsingin Sanomien sivuilta.
  • Mikä on tekstin teesi ja miten kirjoittajat perustelevat näkemyksensä?
  • Kirjoita kommentti, jonka pituus on noin 150 sanaa.
 5. Valitse kiinnostava teksti Suomen Penin sivuilta kohdasta Vapaa sana. Tee siihen tekstitaitotehtävä ja anna se parisi tehtäväksi. Käykää yhdessä läpi, mitä tehtävään pitäisi vastata.

MUITA KIRJOITUSTEHTÄVIÄ

 1. Kirjoita oma novelli, jossa on selkeä protagonisti – antagonisti –asetelma ja joka käsittelee valtaa ja vallankäyttöä.
 2. Kirjoita kantaaottava runo tai sanoitus.
 3. Valitse lehden pikku uutinen, itsellesi sattunut tapahtuma tai tunnettu satu (esimerkiksi Punahilkka). Kirjoita se eri osallistujien näkökulmasta käyttäen minäkertojaa. Pyri saamaan kaikissa versioissa kuuluviin kertojan todellinen ääni ja motiivit niin, että kertojan toiminta tulee ainakin jollakin tasolla lukijalle ymmärrettäväksi. Halutessanne tästä voi dramatisoida esitettävän näytelmän.
 4. Tee pilakuva jostakin ajankohtaisesta aiheesta.