Valikko

Etusivu >> Pedagogiikka >> Mainonta

TEHTÄVIÄ MAINONTAAN

Tämän osion tarkoitus on tutustuttaa mainontaan tehtävien avulla.

 

 1. MAINONNAN LUKUTAITO
    1. Selvitä, mikä ero on mainoksella ja puffijutulla. Määrittele, mikä on mainos.
    2. Tutustu johonkin voittoisaan mainokseen, jota pidät hyvänä. Esimerkkeihin pääset esimerkiksi sivuilta http://www.voittokilpailu.fi/ ja http://www.mtl.fi/mainoskilpailut . Katso sitten mallianalyysi ja analysoi valitsemasi mainos.
    3. Jos meneillään on jokin mainoskilpailu, johon voi osallistua äänestäjänä tai amatöörisarjassa, hyödynnä tilaisuutta.

   

 2. MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO
    1. Mainonnan eettinen neuvosto on niin sanottu itsesäätelyelin. Mitä sillä tarkoitetaan?
    2. Mikä on MEN:n toiminnan tavoite?
    3. Keitä MEN:oon kuuluu?
    4. Ketkä voivat pyytää lausuntoa mielestään hyvän tavan vastaisista mainoksista ja miten?
    5. Lue hyvää markkinointitapaa koskevat periaatteet MEN:n sivuilta ja mieti, onko jokin näkemäsi tai kuulemasi mainos mielestäsi ollut hyvän markkinointitavan vastainen.
    6. Tutustu ainakin neljään Mainonnan eettisen neuvoston lausuntoon. Tarkastele, millä perustein on annettu huomautuksia ja millä perustein puolestaan annettu vapauttavia lausuntoja.
    7. Ashley Madison –pettämissivusto käytti lupaa kysymättä tekstiviestikohun takia vuonna 2008 pääministerin paikalta eroamaan joutuneen Ilkka Kanervan kuvaa kerrostalon seinällä olleessa suuressa mainoslakanassaan syksyllä 2012. Tv-kanavat ja lehdet sekä ulkomainontaa myyvä JCDecaux kieltäytyivät mainoksen julkaisusta, mutta Fresh Outdoor suostui yhteistyöhön. Mainoksen on suunnitellut kanadalainen mainostoimisto, joten vain omia jäseniään valvova Markkinointiviestinnän toimistojen liitto ei voinut puuttua toimintaan. Liiton toimitusjohtajan mukaan mainos on sekä epäeettinen että jopa kuluttajansuojalain vastainen, mutta tässä tapauksessa vain Ilkka Kanerva itse voi vaatia jutun oikeuskäsittelyä. Ashley Madisonin Suomen maajohtaja Timo Uusi-Kerttula siirtyi firman palvelukseen sen kilpailijalta Victoria Milanilta, joka aiemmin sai MENiltä huomautuksen omasta ulkomainoksestaan. Tutustu näihin tapauksiin ja pohdi sekä Uusi-Kerttulan mainosta puolustavia näkemyksiä että mainosta kritisoivia näkemyksiä ja muodosta oma mielipiteesi. 
    8. Queerilla tarkoitetaan heteronormatiivisuutta kyseenalaistavia tapoja tuottaa seksuaalisuuksien merkityksiä. Heteronormatiivisuus on siten valtadiskurssi, jonka vastadiskurssiksi queer asettuu. Queer on vastadiskurssina sidoksissa esimerkiksi homoseksuaalisuuteen, lesbouteen, biseksuaalisuuteen, transsukupuolisuuteen ja transvestisuuteen, mutta myös normienvastaiseen heteroseksuaalisuuteen, kuten esimerkiksi heterolisääntymättömyyteen, ei-familistiseen, promiskuiteettiseen tai ikärajat ja sukupolvet ylittävään seksiin, heterosadomasokismiin yms. (Sanna Karkulehto: Kaapista kaanoniin ja takaisin, s. 13.) Karkulehto esittää teoksessaan, että queer-viiteiden käyttö on lisääntynyt Suomen mediassa räjähdysmäisesti 1990-luvulta lähtien. Esimerkiksi mainonnassa niiden ajatellaan viestivän mainostajan luovuudesta, erilaisuudesta ja innovatiivisuudesta sekä toimivan lisäväriä antavana eksoottisena ja pikanttina tehosteena. Muistele viime aikojen mainoksia ja hae niistä queer-viitteitä. Tutustu sitten Mainonnan eettisen neuvoston päätökseen Otto-lonkeron Kjartan- mainoksesta. Lue lisäksi Tuomo Railon aihetta käsittelevä mielipidekirjoitus Helsingin Sanomista. Keskustele sitten ryhmäläistesi kanssa mainoksen saamasta päätöksestä.

   

 3. BRÄNDI
    1. Selvitä, mitä käsitteellä brändi tarkoitetaan.
    2. Katso jokin listaus maailman tai Suomen arvokkaimmista brändeistä.  Tarkastele esimerkiksi Wikipedian brändipääoman käsitteen avulla jotakin näistä onnistuneista brändäyksistä ja erittele, mistä jonkin listatun brändin arvo johtuu. Vaihtoehtoisesti voit valita jonkin epäonnistuneen brändäyksen tai arvoaan menettäneen brändin ja tarkastella sitä samoista näkökulmista.
    3. Mistä syystä brändejä voidaan arvostella? Millaista kritiikkiä tiedät niitä kohtaan esitetyn? Mitä näkemyksiä on esimerkiksi Naomi Kleinilla, jonka teos No Logo on ilmestynyt jo vuonna 2000?
    4. Suomen maabrändiryhmän raportti on julkaistu sivuilla http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=43863&contentlan=1&culture=fi-FI . Tutustu raporttiin ja listaa siitä neljä asiaa, joista olet samaa mieltä ja ainakin yksi asia, josta olet eri mieltä.

   

 4. JULKINEN TILA
    1. Katso Logorama-elokuva ja tarkastele siitä, kuinka monta tuotemerkkiä tunnistat. Millainen olisi juoneltaan ja visuaaliselta ilmeeltään vastaava mutta suomalaisista tai eurooppalaisista tuotemerkeistä koostuva elokuva? Miten arvelet tuotemerkkien haltijoiden suhtautuneen Logoramaan? 
    2. Selvitä, mistä Pasi Kolhosen teoksessa City Wipeout on kyse. Toimi sitten Kolhosen tavoin ja ota kuvia oman asuinalueesi tai jonkin lähialueen julkisesta tilasta. Esittele kuvat pareina, joissa ensimmäinen on todellinen näkymä ja toinen sellainen, jossa näkyvät vain mainokset. Voit toimia myös niin, että muokkaat kuvaparin toista jäsentä siten, että korvaat mainokset joillain toisilla kuvilla ja teksteillä.
    3. Mieti, keillä on oikeus määritellä, miltä kaupunkikuvamme näyttää. Ota pohdintasi lähtökohdaksi esimerkiksi Helsingin Stop töhryille –kampanja ja sitä vastustava Nollatoleranssi-liike tai mainosmaailma ja taidekuvat.
    4. Millaiset kuvat tai tekstit eivät mielestäsi kuulu mainostauluihin? Mieti muun muassa anorektisista malleista nousseita kohuja, liian paljastavina pidettyjä H&M:n mainoksia, Animalian kiellettyjä tehotuotantokuvia tai vaikkapa Viihdeuutisten jutussa esiteltyä sormikuvaa.

   

 5. KUVANKÄSITTELY
 6.  

 7. VIRAALIMARKKINOINTI
    1. Selvitä, mitä termillä viraalimarkkinointi tarkoitetaan.
    2. Lukaise, mitä laki sanoo viraalimarkkinoinnista ja millaisia ovat siihen liittyvät hyvät käytänteet.
    3. Katso muutamia viraalimainoksia, esimerkiksi Evianin ja Nissan Cashqain. Mille tuotteelle itse voisit tehdä viraalimainoksen? Minkä tuotteen viraalimainoksia voisit levittää esimerkiksi omilla Facebook-sivuillasi? Perustele.

   

 8. SISSIMARKKINOINTI
    1. Selvitä, mitä sissimarkkinoinnilla (guerilla marketing) tarkoitetaan.
    2. Eläinsuojelujärjestö APN toteutti Ruotsissa 2004 kampanjan, jossa viidessätoista ruotsalaisessa kaupungissa liimattiin tuhansia julisteita, joissa pyydettiin myymään vanhat koirat turkisvalmistajille Aasiaan. Julisteissa oli myös nettiosoite, jonka sivuilla kerrottiin aasialaisten lihan- ja turkistuottajien harjoittamasta eläinrääkkäyksestä. Tiedotusvälineet kertoivat kampanjasta, APN sai huomiota ja lukuisia uusia jäseniä. Jari Parantainen markkinoi omaa Sissimarkkinointi-kirjaansa Suomessa vastaavalla kampanjalla. Kampanja herätti valtavasti huomiota ja sai MEN:n huomautuksen – koska Parantainen ei ollut suostunut ostamaan koiria, vaikka oli niin luvannut... Tutustu myös Unicefin Ole hetken äiti –kampanjaan ja sen saamaan MEN:in lausuntoon ja mieti, millaisia omasta mielestäsi voisivat olla sissimarkkinointitempaukset, joita tulisi sensuroida tai jotka tulisi kieltää.

   

 9. VASTAMAINOKSET